Νέα - Εκδηλώσεις

Η κριτική του FNL-Guide για το Πέτρα & Φως 2016

Με το Πέτρα και Φως το οινοποιείο της Αττικής μας προσφέρει μια κλασική Νεμέα που επιτέλους “μετράει” σαν κλασική Νεμέα! ΒΑΘΜΟΣ: 7,5 / 10.

Το οινοποιείο του Γιώργου Λαφαζάνη μπορεί να βρίσκεται στην Αττική, όμως οι οικογενειακοί δεσμοί με την Νεμέα είναι άρρηκτοι και διαχρονικοί. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μη υπάρχει στην γκάμα του και μια κλασική έκφραση της δημοφιλούς ΠΟΠ, που ακούει στο όνομα Πέτρα και Φως.

Γενικά δεν είμαι fan της κατηγορίας “κλασική Νεμέα” σε αντίθεση με τα αισθήματα που τρέφω για τις δύο ακραίες εκφράσεις του Αγιωργίτικου, δηλαδή τα ζουμερά, βιμπράτα κρασιά δεξαμενής και τις πυκνές, καλοδομημένες Premium Νεμέες.

Και αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχει μια κρίση ταυτότητας, μια προσπάθεια πουσαρίσματος ενός σταφυλιού που “δεν μπορεί” και μια απομάκρυνση από το κλασσική , μαλακή και μπαχαρένια ισορροπία που εξέφραζε η εμβληματική Νεμέα του Παπαϊωάννου. Βέβαια η αίσθηση της δικαιοσύνης επιβάλει να παραδεχθώ ότι η μαύρη ετικέτα με τα λιονταράκια εξακολουθεί να είναι συνεπής στο στυλ, όμως δεν κρύβω ότι θα επιθυμούσα κάτι πιο μοντέρνο, χωρίς όμως ξεκομμένες οξύτητες, επιθετικές τανίνες και έντονη οινοπνευματίλα.

Δυστυχώς τα παραπάνω αποτελούν κοινούς παρανομαστές ακόμα και στις προτάσεις κορυφαίων παραγωγών της περιοχής, με ελάχιστες εξαιρέσεις –όπως η απλή Νεμέα του Παλυβού- να κουμπώνουν σε αυτό το γευστικό προφίλ.

Να όμως που έρχεται και το Πέτρα και Φως να χαρίσει το κλασσικό σκούρο ρουμπινί χρώμα και το μπουκέτο του βύσσινου, του κερασιού, του κύμινου και της κανέλας που τόσο σπανίζει πλέον…

Συνήθως το στόμα είναι αυτό που χαλάει την σούπα σε μια απλή Νεμέα, εδώ όμως έχουμε το κλασικό μέτριο σώμα, την ιδανική ισορροπία μεταξύ φρούτου και οξύτητας και τις μαλακές τανίνες ως στοιχεία ενός συνόλου που παρουσιάζεται εξαιρετικά αρμονικό και ευκολόπιοτο. Μάλιστα αυτή αρετή δεν έρχεται με μια επίπεδη αίσθηση αλλά με ένα υπέροχα παιχνιδιάρικο συνδυασμό πολλών μικρών “συν” και πολλών μικρών “πλην”.

Ο μαλακός χαρακτήρας του κρασιού επιτρέπει σερβίρισμα στους 15º C σε μια μεσαία τουλίπα όπως το Stolzle Exquisit Royal White Wine 420ml και αρμονίες με αμέτρητα πιάτα όπως συκώτι, μοσχάρι στην κατσαρόλα, κοκκινιστό κοτόπουλο, σουβλάκια, φακές και ζυμαρικά με κιμά.

Με τιμή 11€ το Πέτρα και Φως ρίχνεται στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική μεσαία κατηγορία της Νεμέας προσφέροντας επαρκή συμπύκνωση ώστε να μην χαρακτηριστεί υδαρές, smooth χαρακτήρα που δεν γίνεται βαρετός, κλασικό στυλ που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως παλαιομοδίτικο και 2-3 χρονάκια “καβάτζα” πριν χάσει την ζωντάνια του. Έτσι –συνεπικουρούμενο και από το εξαιρετικό (και πάμφθηνο) Epicus -θέτει τον Γιώργο Λαφαζάνη στην δικιά μου πρώτη-πρώτη γραμμή της οικονομικής, εμπορικής πλευράς του Αγιωργίτικου.

Βαθμολογία: 7,5/10.

Αφήστε μια απάντηση